Stemmingsbeeld
Woensdag 2-6-04 08.00 u voorbeursbericht

Wo 16 juni Workshop StockVision, aanmelding zie verderop!

Ga naar homepage StockVisionGrafiek 4
Euro-dollar, Candlestick daggrafiek:

Dollar en olieprijs bedreigen opnieuw sentiment!

Bovenstaande titel was ook de titel van onze nieuwsbrief dit weekend. De Euro is uit de dalende trend gebroken en leek gisteren na een eerdere lichte correctie zijn stijging te vervolgen. Aangezien de Euro nu uit een W-formatie gebroken is, kan deze op weg naar een koersdoel van 1,2391 tot 1,2576 dollar. Dat betekent impliciet dat de dollar onderuit gaat, wat niet bevorderlijk is voor het sentiment van dollargevoelige beurzen als de AEX. Vorige week trok de AEX zich niets aan van de daling van de dollar, maar gisteren duidelijk wel. Daarnaast had de AEX last van de gisteren met maar liefst 6 % gestegen olieprijs, wat te wijten is aan de aanslagen in Saudi-Arabie van dit weekend. Overigens gaat het gerucht dat donderdag a.s. tijdens de OPEC bijeenkomst tegen de verwachting in toch de olieproductie fors opgevoerd gaat worden, hetgeen de prijzen zou kunnen laten dalen.


Grafiek 4
Light crude oil (NYMEX), Candlestick daggrafiek:

De meest verhandelde olie is de West Texas Light Intermediate. Op de New York Mercantile Exchange (NYMEX) wordt bij de afdeling commodities in futurecontracten in deze olie gehandeld, welke daar overigens wordt aangeduid als Light Sweet Crude Oil. De olieprijs is in feite de prijsstelling van het meest gangbare futurecontract, dat momenteel als afloopdatum juli heeft en straks overschakelt naar augustus.

We zien dat de olieprijs gisteren opgeveerd is op de steunlijn van een steil lopend uptrendkanaal en een nieuwe alltime high op 42,38 dollar gevormd heeft. Mocht de weerstand en eerdere alltime high op 41,85 definitief sneuvelen, dan valt een verdere forse stijging te verwachten, wat niet bepaald gunstig is voor de economie. Gezien het feit dat de olieprijs precies de rand van het uptrendkanaal genaderd is, valt wel een correctie te verwachten. De AEX liet het door dit alles gisteren flink afweten. Daarmee is deze olieprijs dus een belangrijke indicator en daarom hebben wij deze vorige week opgenomen in de StockVision grafiekenservice.Grafiek 4
AEX, Candlestick daggrafiek:

Laten we voorop stellen dat de AEX geen zelfstandige koers vaart, maar zich volledig laat beinvloeden door de grillen van WallStreet. WallStreet heeft vorig week weer de weg omhoog ingeslagen, maar leek gisteren na opening weer een correctie te ondergaan, wat natuurlijk versterkt werd door de fors gestegen olieprijs. End of day wist echter zowel de Nasdaq als de Dow Jones weer licht in de plus te sluiten en zette daarmee de Europese beurzen weer eens op het verkeerde been.
In de nieuwsbrief van afgelopen weekend spraken wij reeds onze zorg uit over de technische conditie van de AEX. De door ons dit weekend gesignaleerde opwaartse wigformatie wordt namelijk vaak gevolgd door een forse neerwaartse uitbraak. Gisteren is de AEX inderdaad met een lange zwarte kaars neerwaarts uitgebroken en dat is niet erg positief. De AEX (331,88) is nu precies gesloten op de onderkant van de neerwaartse gap tussen 338,0 en 331,9 en heeft nu de gap volledig gesloten. Daarmee ligt vandaag, zeker gezien het hogere slot van Amerika een herstel voor de hand. Daarbij zou de AEX dus een hogere bodem kunnen vormen, waarmee het bodemproces alsnog kan doorzetten. Blijft herstel uit en zakt de AEX door de steunlijn van het middellange termijn uptrendkanaal (groen) nu rond 331, dan kan deze op weg naar de volgende gap, namelijk de eerder gevormde opwaartse gap tussen 326,3 en 329,4 om daar alsnog middels gapfilling te proberen om steun te vinden. Ook dan kan de AEX er nog in slagen om een hogere bodem te vormen. Belandt de AEX echter onder de 326,3, dan kunnen we een test van de bodem op 323,4 resp 319,1 en mogelijk nog lager verwachten. We wachten de grillen van Amerika maar af, want de AEX is toch louter trendvolger.

Wanneer u een abonnement op ons programma StockVision met USA neemt en/of een abonnement op onze (AEX+Europa)-nieuwsbrief, krijgt u bovendien 1-2 maandelijks een USA gerichte nieuwsbrief. Daar zijn naast korte termijn kanshebbers ook zeer goede lange termijn fondsen. Wij houden al meer dan 2 jaar een mix bij van een 10-tal fondsen, die over een periode van 5 jaar zeer goed presteren.


Grafiek 4
Rendement lange termijn USA fondsen

Bovenstaand ziet u het resultaat vanaf 1 jan 2004 t/m 26 mei 2004. Dit bedraagt maar liefst 21,3 %, vergelijk dat met een rendement van de AEX van - 0,9 %. Op de workshop van 7 april zijn we hier onlangs op ingegaan. Wilt u de workshopsheets van deze workshop nog eens nalezen, zie dan workshop 7 april 2004.. Wilt u een recent verschenen USA-nieuwsbrief nog eens nalezen, zie dan deze nieuwsbrief in Word of als Acrobat Reader bestand.

DISCLAIMER: Bovenstaand stemmingsbeeld is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Echter StockVision accepteert op geen enkele wijze verantwoordelijkheid voor door u mogelijk op onze adviezen gebaseerde aan- en verkoopbeslissingen!