Stemmingsbeeld
Donderdag 3-6-04 13.30 u middagbericht

Wo 16 juni Workshop StockVision, aanmelding zie verderop!

Ga naar homepage StockVisionGrafiek 4
Euro-dollar, Candlestick daggrafiek:

Is OPEC in staat om olieprijs te laten dalen?

De Euro is recent uit de dalende trend gebroken en is daarbij uit een W-formatie gebroken met als koersdoel 1,2391-1,2576 dollar. Momenteel maakt de euro een pullback tot het eerdere uitbraakpunt op 1,2181 om via de vorming van een winstnemingspatroon kracht op te doen voor een nieuwe stijging. Derhalve verwachten wij binnenkort een nieuwe stijging van de euro. Dat betekent impliciet dat de dollar onderuit gaat, wat niet bevorderlijk is voor het sentiment van dollargevoelige beurzen als de AEX. Een andere belangrijke factor is de olieprijs, zie hieronder!Grafiek 4
Light crude oil (NYMEX), Candlestick daggrafiek:

De meest verhandelde olie is de West Texas Light Intermediate. Op de New York Mercantile Exchange (NYMEX) wordt bij de afdeling commodities in futurecontracten in deze olie gehandeld, welke daar overigens wordt aangeduid als Light Sweet Crude Oil. De olieprijs is in feite de prijsstelling van het meest gangbare futurecontract, dat momenteel als afloopdatum juli heeft en straks overschakelt naar augustus.

We zien dat de olieprijs gisteren is afgeketst op de weerstandslijn van een steil lopend korte termijn uptrendkanaal en met een daling van ruim 5% weer de onderkant van dit uptrendkanaal opgezocht heeft. Het gevormde bearish opslokpatroon voorspelt een verdere forse daling. Weliswaar probeert de olieprijs desondanks vandaag wat te herstellen, maar erg overtuigend is dit technisch herstel niet. We moeten even afwachten of de olieprijs daadwerkelijk als reactie op de OPEC meeting vandaag verder daalt. Zo ja, dan kan deze allereerst terug naar het eerdere uitbraakpunt op 38,50 en daaronder naar de rand van het brede middellange termijn uptrendkanaal nu rond 37,50. Mocht dat daadwerkelijk gebeuren, dan zal dit mogelijk leiden tot euforie op de beurzen, waarbij de AEX de cruciale weerstand op 338 wel eens zou kunnen overwinnen. Weet de OPEC niet te overtuigen, dan vrees ik voor een verdere stijging van de olieprijs en daarmee een hervatting van de dalende trend van de AEX>
Op dit moment is dus de olieprijs een belangrijke indicator en daarom hebben wij deze vorige week opgenomen in de StockVision grafiekenservice.Grafiek 4
AEX, Candlestick daggrafiek:

Laten we voorop stellen dat de AEX geen zelfstandige koers vaart, maar zich volledig laat beinvloeden door de grillen van WallStreet. WallStreet heeft vorig week weer de weg omhoog ingeslagen en zette met een daling van de Nasdaq gisteren weer de beurzen op het verkeerde been, want end of day sloot de Dow Jones in de plus en wist de Nasdaq al het verlies weg te werken. De futures staan evenwel weer fors in de min, maar dat kan na 14.30 u nog veranderen.
In de nieuwsbrief van afgelopen weekend spraken wij reeds onze zorg uit over de technische conditie van de AEX. De door ons dit weekend gesignaleerde opwaartse wigformatie wordt namelijk vaak gevolgd door een forse neerwaartse uitbraak. Inderdaad ging de AEX dinsdag fors onderuit, maar daarna wist de AEX weer wat op te krabbelen, maar ketste daarbij gisteren, maar ook vandaag weer precies af op de korte termijn dalende weerstandslijn, zodat een verdere daling voor de hand ligt. De AEX lijkt opnieuw op weg naar de onderkant van de inmiddels opgevulde gap 1 op 331,9. Vlak daaronder ligt de steun van het uptrendkanaal nu rond 331. Mocht deze geen steun bieden, dan kan de AEX op weg naar de opwaartse gap tussen 326,3 en 329,4 (gap 2) om daar alsnog middels gapfilling te proberen om steun te vinden. Zelfs dan kan de AEX er nog in slagen om een hogere bodem te vormen.
Gaat de olieprijs echter fors naar beneden, dan verwachten we een test van de weerstand op 338,0-339,5, waarboven de AEX pas uit de gevarenzone is. Belandt de AEX echter onverhoopt onder de 326,3, dan kunnen we een test van de bodem op 323,4 resp 319,1 en mogelijk nog lager verwachten. We wachten de grillen van Amerika maar af, want de AEX is toch louter trendvolger.

Wanneer u een abonnement op ons programma StockVision met USA neemt en/of een abonnement op onze (AEX+Europa)-nieuwsbrief, krijgt u bovendien 1-2 maandelijks een USA gerichte nieuwsbrief. Daar zijn naast korte termijn kanshebbers ook zeer goede lange termijn fondsen. Wij houden al meer dan 2 jaar een mix bij van een 10-tal fondsen, die over een periode van 5 jaar zeer goed presteren.


Grafiek 4
Rendement lange termijn USA fondsen

Bovenstaand ziet u het resultaat vanaf 1 jan 2004 t/m 26 mei 2004. Dit bedraagt maar liefst 21,3 %, vergelijk dat met een rendement van de AEX van - 0,9 %. Op de workshop van 7 april zijn we hier onlangs op ingegaan. Wilt u de workshopsheets van deze workshop nog eens nalezen, zie dan workshop 7 april 2004.. Wilt u een recent verschenen USA-nieuwsbrief nog eens nalezen, zie dan deze nieuwsbrief in Word of als Acrobat Reader bestand.

DISCLAIMER: Bovenstaand stemmingsbeeld is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Echter StockVision accepteert op geen enkele wijze verantwoordelijkheid voor door u mogelijk op onze adviezen gebaseerde aan- en verkoopbeslissingen!