Stemmingsbeeld
Woensdag 5-5-04 13.45 u middagbericht

Ga naar homepage StockVisionGrafiek 4
Euro-dollar, Candlestick daggrafiek:

Hogere bodem in de maak?

De euro is vandaag verder gestegen, maar met de vorming van een doji lijkt de opmars vandaag intraday althans te haperen. Het zou kunnen zijn dat de euro nu een lagere top vormt en alsnog verder gaat dalen. Mocht dit beeld morgen niet bevestigd worden met een nieuwe daling, dan kan de euro verder oplopen naar de weerstand op 1,2409. Gezien de doji verwachten wij echter eerder een nieuwe daling van de euro. De inherent hiermee samenhangende stijging van de dollar legt een bodem onder dollargevoelige beurzen als de AEX.

Grafiek 4
Nasdaq Composite, Candlestick daggrafiek:

De Nasdaq (1950,48) onderging vorige week met een daling van ruim 6% een zeer forse correctie, maar wist maandag op te veren op het 200-daags Moving Average (MA-200) nu rond 1935. Dat was op zich ook niet zo vreemd, want na 5 dagen van daling was de 14-daags RSI oversold geraakt, zie onderin de Candlestick daggrafiek, zodat het tijd was voor technisch herstel. De laatst gevormde candle wijst op de nodige aarzeling. De laatste 3 candles vormen tesamen een zwangerschapsformatie dat wijst op consolidatie na de eerdere daling. Gezien de licht positieve futures hopen we vandaag op een opwaartse uitbraak uit deze zwangerschapsformatie. Dan is de vorming van een (tijdelijk?) hogere bodem op 1919 een feit en kan de Nasdaq verder herstellen richting de oude steun op 1992. Mocht de Nasdaq boven deze 1992 en liefst nog de psychologische grens op 2000 weten te herstellen, dan bestaat er de kans dat er nu definitief een hogere bodem op 1919 gevormd is en dat de Nasdaq zich opmaakt voor de vorming van een W-formatie, zodat deze alsnog kan uitbodemen. Belandt de Nasdaq onverhoopt alsnog onder de oude steun op 1897, dan ziet het er niet best uit voor technologie-aandelen. We wachten vandaag maar de grillen van Amerika af.

Grafiek 4
AEX, Candlestick daggrafiek:

De AEX (344,09) heeft vorige week met een daling van ruim 4% een forse klap gemaakt. Na een verdere daling maandag bij opening is de AEX opgekrabbeld net boven het 200-daags Moving Average (MA-200) nu rond 337. Net als bij de Nasdaq was dat niet zo vreemd, omdat de 14-daags RSI aangaf dat de AEX nagenoeg oversold was. Het maandag gevormde patroon is een bullish opslokpatroon, dat een verder krachtig herstel voor de AEX voorspelt. Dat wordt ook bevestigd door de gevormde neerwaartse wigformatie, waaruit de AEX vandaag inmiddels uitgebroken is. De AEX levert vandaag strijd met de oude steun op 344,3, die nu als weerstand fungeert. Slaagt de AEX erin boven de oude steun op 344,3, maar liefst nog boven de recente steun op 346 te sluiten, dan is het acute dalingsgevaar voor de AEX voorbij en kan deze opnieuw proberen te consolideren. Via de vorming van de maandag gevormde hogere bodem op 338,5 kan de AEX dan alsnog een W-formatie vormen en daarmee alsnog uitbodemen. We zijn echter volstrekt afhankelijk van de grillen van Amerika en we wachten dus maar even af.


Wanneer u een abonnement op ons programma StockVision met USA neemt en/of een abonnement op onze (AEX+Europa)-nieuwsbrief, krijgt u bovendien 1-2 maandelijks een USA gerichte nieuwsbrief. Daar zijn naast korte termijn kanshebbers ook zeer goede lange termijn fondsen. Wij houden al meer dan 2 jaar een mix bij van een 10-tal fondsen, die over een periode van 5 jaar zeer goed presteren.Grafiek 4
Rendement lange termijn USA fondsen

Bovenstaand ziet u het resultaat vanaf 1 jan 2004 t/m 4 mei 2004. Dit bedraagt maar liefst 17,5 %, vergelijk dat een met een rendement van de AEX van 1,6 %. Op de workshop van 7 april zijn we hier onlangs op ingegaan. Wilt u de workshopsheets van deze workshop nog eens nalezen, zie dan workshop 7 april 2004.. Wilt u een recent verschenen USA-nieuwsbrief nog eens nalezen, zie dan deze nieuwsbrief in Word of als Acrobat Reader bestand.

DISCLAIMER: Bovenstaand stemmingsbeeld is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Echter StockVision accepteert op geen enkele wijze verantwoordelijkheid voor door u mogelijk op onze adviezen gebaseerde aan- en verkoopbeslissingen!