Stemmingsbeeld
Woensdag 07-01-04 19.00 u nabeursbericht

Ga naar homepage StockVisionGrafiek 4
Euro-Dollar, Candlestick daggrafiek:

Herstel dollar geeft mogelijk alsnog nieuwsjaarsrally?

De euro is vandaag fors gecorrigeerd (-0,8 %) en lijkt een omkeerpatroon in de vorm van een avondster gevormd te hebben. Deze voorspelt mogelijk een forse correctie van de euro, maar let op! dit beeld dient morgen wel eerst bevestigd te worden met een verdere daling, dus de vorming van een nieuwe zwarte kaars. In dat geval breekt de euro uit de korte termijn uptrend en kan deze stevig terug. De euro is van een laagste koers van 1,0769 op 3 sept jl naar een hoogste koers gisteren van 1,2813 gestegen. Dat is een stijging van 0,2044 dollar. D.m.v. de theorie van Fibonacci-retracement kunnen we de pullback van de euro berekenen en wel als volgt:
Het 1e Fibonacci-retracementniveau van 38,2 % ligt op: 1,2813 - ((0,382)x(0,2044))=1,2032 dollar.
Het 2e Fibonacci-retracementniveau van 50 % ligt op: 1,2813 - ((0,50)x(0,2044))=1,1791 dollar.
Dus als de correctie van de euro morgen doorzet dan kan de euro terug naar ca 1,18-1,20 dollar. Dat correspondeert precies met een pullback naar het eerdere uitbraakpunt op 1,19 en dat ligt zo'n 6 % lager dan nu.
Een forse correctie van de euro en dus herstel voor de dollar zou weldadig zijn voor dollargedreven beurzen als de AEX.
Zolang de uptrend van de euro echter niet overtuigend gebroken wordt, zullen we een remmend effect op het herstel van de dollargevoelige AEX zien.

Grafiek 4
AEX, Candlestick daggrafiek:

Gisteren ketste de AEX na een aanvankelijk hoogste koers van 345,24 af op de weerstand op 344,3. Vandaag werd de zeer korte termijn stijgende steunlijn nu rond 340 intraday even doorbroken, maar op slotkoers wist de AEX weer precies op deze zeer korte termijn stijgende steunlijn te herstellen en dat is een teken van kracht. Mocht Amerika vandaag verder weten op te veren en dat is niet onmogelijk, want de Nasdaq staat inmiddels weer een 0,5 % in de plus, dan kan de AEX opnieuw op weg naar de weerstand op 344,3.
De gevormde W-formatie van de AEX is nog steeds intact en deze voorspelt fors hogere koersen voor de AEX. U weet nog wel de W van W-formatie staat voor het credo WIJ WILLEN WEER WINST. Bij doorbraak van de weerstand op 344,3 ontstaat een eerste koersdoel van 370, dat door de dan optredende versnelling van de stijgende trend wel eens snel bereikt zou kunnen worden.
Binnen de nieuwsbrief van afgelopen weekend hielden wij uitdrukkelijk rekening met een correctie van de AEX en we hebben onze nieuwsbriefklanten dan ook de opdracht gegeven om de AEX call febr 350 te kopen op een limiet van 4,25-4,50 (zie het advies rechts onderaan in de AEX grafiek). Deze limiet werd vanmiddag keurig bereikt en we hebben dan ook op het eind van de middag een aantal AEX calls febr 350 opgepikt op een prijs van 4,25 euro. Als de AEX inderdaad opstuitert en door de weerstand op 344,3 gaat, dan kunnen deze calls gemakkelijk verdubbelen. We nemen wel weer snel afscheid van deze AEX calls als de stijging van de AEX onverhoopt hapert.

Te hopen valt wel dat er binnenkort een einde aan de daling van de dollar komt, want dan pas kunnen we verwachten dat de AEX echt een forse inhaalslag maakt. Wanneer u zich echter niet focust op de AEX-index, maar belegt in individuele kansrijke aandelen, en niet alleen binnen Nederland, maar ook binnen Europa of de USA, dan valt er toch genoeg geld te verdienen, zoals onze (AEX+Europa)-nieuwsbrief en USA-nieuwsbrief laat zien. Wist u dat de Duitse Xetra-Dax index vorig jaar 37 % gestegen is, terwijl onze AEX maar een schamele 5 % gedaan heeft. Binnen onze (AEX+Europa)-nieuwsbrief hebben we daar het afgelopen jaar op ingespeeld.


Grafiek 4
Fortis, Point and Figure weekgrafiek:

Fortis is na een lange periode van rust afgelopen vrijdag uitgebroken. Koop liefst na correctie met als koersdoel 19,5-23,5. Stoploss op 15.


DISCLAIMER: Bovenstaand stemmingsbeeld is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Echter StockVision accepteert op geen enkele wijze verantwoordelijkheid voor door u mogelijk op onze adviezen gebaseerde aan- en verkoopbeslissingen!