Stemmingsbeeld
Vrijdag 7-5-04 11.45 u ochtendbericht

Ga naar homepage StockVisionGrafiek 4
Euro-dollar, Candlestick daggrafiek:

Weten Amerikaanse werkgelegenheidscijfers sentiment te keren?

De euro is na de eerdere forse stijging bezig met een correctie, maar de recent ingezette uptrend is nog net intact, zie lichtgroene zeer korte termijn stijgende steunlijn. Ik verwacht derhalve dat de euro verder door zal stijgen. Boven de laatst gevormde weerstand op 1,2181 dollar ontstaat dan een koersdoel van 1,2409. Een verdere stijging van de euro en dus daling van de dollar is ongunstig voor dollargevoelige beurzen als de AEX.

Grafiek 4
Nasdaq Composite, Candlestick daggrafiek:

De Nasdaq (1950,48) onderging vorige week met een daling van ruim 6% een zeer forse correctie, maar wist maandag op te veren op het 200-daags Moving Average (MA-200) nu rond 1935. Dat was op zich ook niet zo vreemd, want na 5 dagen van daling was de 14-daags RSI oversold geraakt, zie onderin de Candlestick daggrafiek, zodat het tijd was voor technisch herstel. De laatste 5 gevormde candles vormen een zwangerschapsformatie, hetgeen een consolidatiepatroon is na de eerdere zware daling. Het laatst gevormde patroon is een hamer, die precies op het 200-daags Moving Average (MA-200) gevormd is, welke erop wijst dat de Nasdaq vandaag weer kan gaan opveren. De futures staan weliswaar licht in de plus, maar erg overtuigend is het allemaal niet. Positief is dat de lichtgroene iets oplopende steunlijn, welke de laatst bodems van de Nasdaq met elkaar verbindt, nog steeds intact is. M.a.w. de Nasdaq heeft nog geen lagere bodem gevormd en dat is positief. Dat laat dus alsnog de ruimte voor herstel toe. Wel is de 14-daags RSI wat afgekoeld, zodat de Nasdaq niet langer oversold is.

Er zijn twee scenario's denkbaar:
1) de Nasdaq sluit binnenkort onder de steun van eind maart op 1897. In dat geval kan de Nasdaq een verdere forse daling ondergaan. Dan wordt het tijd om een aantal technologie-aandelen versneld af te bouwen.

2) de Nasdaq houdt stand boven het MA-200 en weet langzamerhand te herstellen richting de steun op 1992-2000. Pas hierboven is het acute dalingsgevaar voorbij. Pas boven de 2079 ziet het er voor de Nasdaq wat zonniger uit, aangezien dan een W-formatie afgerond wordt.

Mogelijk dat de vanmiddag gepubliceerde Amerikaanse werkgelegenheidscijfers richting weten te geven. We wachten vandaag maar de grillen van Amerika af.

Grafiek 4
AEX, Candlestick daggrafiek:

De AEX (heeft vorige week met een daling van ruim 4% een forse klap gemaakt. Na een verdere daling maandag bij opening is de AEX opgekrabbeld net boven het 200-daags Moving Average (MA-200) nu rond 337. Na een aanvankelijk herstel is de AEX precies afgeketst op de onderkant van de steun op 346 en daarbij gisteren fors onderuitgegaan. Vandaag is de AEX verder gedaald en zelfs door de recente steun op 338,4 gezakt en dat is nogal bearish. De AEX levert nu strijd met 200-daags Moving Average (MA-200) nu rond 337,5. We hopen dat dit MA-200 de val alsnog weet te breken, anders gaat de AEX op weg naar de steun op 323,4. De 14-daagse RSI wijst erop dat de AEX wederom oversold is, zodat dit ruimte schept voor technisch herstel, maar aangezien we afhankelijk zijn van de grillen van Amerika, moeten we nog maar zien of het zover komt. Eergisteren opperde we de mogelijkheid van de vorming van een hogere bodem op 338,5, maar met de doorbraak van deze steun op 338,5, vandaag intraday, is dat vooralsnog duidelijk mislukt. Dat neemt niet weg dat er uiteindelijk alsnog een hogere bodem boven de bodem van eind maart op 323,4 gevormd kan worden. We wachten de grillen van Amerika maar af.

Wanneer u een abonnement op ons programma StockVision met USA neemt en/of een abonnement op onze (AEX+Europa)-nieuwsbrief, krijgt u bovendien 1-2 maandelijks een USA gerichte nieuwsbrief. Daar zijn naast korte termijn kanshebbers ook zeer goede lange termijn fondsen. Wij houden al meer dan 2 jaar een mix bij van een 10-tal fondsen, die over een periode van 5 jaar zeer goed presteren.Grafiek 4
Rendement lange termijn USA fondsen

Bovenstaand ziet u het resultaat vanaf 1 jan 2004 t/m 4 mei 2004. Dit bedraagt maar liefst 17,5 %, vergelijk dat een met een rendement van de AEX van 1,6 %. Op de workshop van 7 april zijn we hier onlangs op ingegaan. Wilt u de workshopsheets van deze workshop nog eens nalezen, zie dan workshop 7 april 2004.. Wilt u een recent verschenen USA-nieuwsbrief nog eens nalezen, zie dan deze nieuwsbrief in Word of als Acrobat Reader bestand.

DISCLAIMER: Bovenstaand stemmingsbeeld is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Echter StockVision accepteert op geen enkele wijze verantwoordelijkheid voor door u mogelijk op onze adviezen gebaseerde aan- en verkoopbeslissingen!