Stemmingsbeeld
Woensdag 9-6-04 8.00 u voorbeursbericht

Wo 16 juni Workshop StockVision, aanmelding zie verderop!

Ga naar homepage StockVisionGrafiek 4
Nasdaq Composite, Candlestick daggrafiek:

Ondanks overboughtkarakter breekt WallStreet uit!

Gisterenavond is de olieprijs verder gedaald naar 37,28 dollar, waarmee deze tegen de verwachting in zelfs uit de uptrend lijkt te breken. Resultaat is toch weer een hoger slot van Wallstreet, ondanks het feit dat de markt overbought is.
Daarmee lijkt de Nasdaq Composite (2023,53) stilaan uit de dalende vlagformatie te breken en kan deze op weg naar een koersdoel van 2079-2154. Laten we echter wel kijken naar de indcatoren. De 14-daagse DMI geeft een voorzichtig koopsignaal, echter volgens de ADX is de trend van de Nasdaq niet erg sterk. Het 10-daags momentum piekt momenteel en pleit daarmee voor een correctie. De 14-daagse RSI geeft tenslotte ook aan dat de Nasdaq fors overbought is, zodat een correctie te verwachten valt. Dit alles overziend zou een correctie moeten volgen, maar tot nu toe blijft deze uit. Bij een forse opwaartse uitbraak zijn de indicatoren overigens altijd overbought. Mocht het herstel de komende dagen doorzetten en de Nasdaq 3 dagen boven de vlagformatie sluiten, dan is de downtrend voorbij en krijgen we hogere koersen te zien, waarbij in mijn optiek wel binnenkort de naderende renteverhoging weer boven de markt komt te hangen.
Zet de correctie alsnog in dan verwachten wij een beperkte correctie voor de Nasdaq die deze terug zou kunnen brengen naar het 200-daags Moving Average (MA-200) nu rond 1964. Gezien de gevormde W-formatie verwachten wij daarna alsnog een opwaartse uitbraak.Grafiek 4
Dow Jones, Candlestick daggrafiek:


De Dow Jones (10433) vertoont een soortgelijk beeld als de Nasdaq met dien verschil dat deze reeds twee dagen uit de dalende vlagformatie gebroken is en ook door de horizontale weerstand op 10418 gegaan is. Daarmee kan deze op weg naar een koersdoel van 10571-10754. Vanwege topvorming in het 10-daags momentum en het forse overbought karakter volgens de 14-daagse RSI is een correctie te verwachten, maar tot nu toe blijft deze uit. Mocht deze correctie lasnog inzetten, dan verwachten wij een beperkte correctie naar het 200-daags Moving Average (MA-200) nu rond 10088. Gezien de gevormde W-formatie verwachten wij daarna alsnog een opwaartse uitbraak.
Grafiek 4
AEX, Candlestick daggrafiek:

Laten we voorop stellen dat de AEX geen zelfstandige koers vaart, maar zich volledig laat beinvloeden door de grillen van WallStreet. WallStreet breekt op dit moment uit de dalende vlagformaties en als dit herstel 3 dagen of langer aanhoudt, dan breken Dow Jones en Nasdaq uit de dalende trend en krijgen we mogelijk tegen ieders verwachting nog een hete zomer op de beurs, waarbij een forse renteverhoging nog wel roet in het eten kan gooien. Toch blijf ik mijn twijfels over de huidige markt houden. We zijn te vaak op het verkeerde been gezet.

De AEX (342,73) is maandag met een opwaartse gap tussen 339,1 en 341,6 (gap 3) verder doorgebroken, maar maakte gisteren een pas op de plaats door af te ketsen op de oude steun en nu weerstand op 344,3. Daarboven krijgt de AEX meer opwaartse ruimte. Probleem is echter dat de indicatoren dit tegenspreken. Het 10-daags momentum is weliswaar positief en de 14-daags DMI ook, echter de ADX geeft aan dat de trend van de AEX niet sterk is. Het 14-daagse RSI geeft bovendien duidelijk aan dat de AEX overbought is en dus rijp voor een correctie.
De AEX zal als trendvolger echter pas corrigeren als Wallstreet dat ook doet. Mocht dat gebeuren, dan verwachten wij een beperkte correctie voor de AEX, waarbij deze via gapfilling steun zou moeten vinden op de onderkant van gap 3 op 339,1. Vlak daaronder kan deze steun vinden op de zeer korte termijn stijgende steunlijn (lichtgroen) nu rond 338. Veel lager zien we de AEX voorlopig liever niet gaan, omdat anders de zeer korte termijn uptrend weer gebroken wordt en de AEX opweg kan naar 331,9 of nog lager. We wachten de grillen van Amerika maar eens af.

Wanneer u een abonnement op ons programma StockVision met USA neemt en/of een abonnement op onze (AEX+Europa)-nieuwsbrief, krijgt u bovendien 1-2 maandelijks een USA gerichte nieuwsbrief. Daar zijn naast korte termijn kanshebbers ook zeer goede lange termijn fondsen. Wij houden al meer dan 2 jaar een mix bij van een 10-tal fondsen, die over een periode van 5 jaar zeer goed presteren.


Grafiek 4
Rendement lange termijn USA fondsen

Bovenstaand ziet u het resultaat vanaf 1 jan 2004 t/m 7 juni 2004. Dit bedraagt maar liefst 22,3 %, vergelijk dat met een rendement van de AEX van 1,4 %. Op de workshop van 7 april zijn we hier onlangs op ingegaan. Wilt u de workshopsheets van deze workshop nog eens nalezen, zie dan workshop 7 april 2004.. Wilt u een recent verschenen USA-nieuwsbrief nog eens nalezen, zie dan deze nieuwsbrief in Word of als Acrobat Reader bestand.

DISCLAIMER: Bovenstaand stemmingsbeeld is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Echter StockVision accepteert op geen enkele wijze verantwoordelijkheid voor door u mogelijk op onze adviezen gebaseerde aan- en verkoopbeslissingen!