Stemmingsbeeld
Donderdag 09-09-04 15.00 u middagbericht

Ga naar homepage StockVisionGrafiek 4
Olieprijs, Candlestick daggrafiek:

AEX ketst af!

De olieprijs lijkt ondanks alle aanslagen verder te dalen en is daarmee vooralsnog teruggekeerd binnen het matig stijgend trendkanaal (paars). Zolang deze daarbinnen blijft bewegen, zal de olieprijs niet meer hard stijgen, hetgeen de markten tot rust kan brengen. Daarentegen lijkt de euro (niet weergegeven) weer licht aan te trekken.
Doordat gisterenavond de Dow Jones afketste op de rand van het dalend trendkanaal en vandaag ook nog eens de bomaanslag in Jakarta plaatsvond, besloten beleggers in Nederland winst te nemen en mislukt daardoor vooralsnog de uitbraak van de AEX. De eerder door ons verwachte correctie is dan nu alsnog een feit en baart ons vooralsnog weinig zorgen, omdat daarmee de indicatoren wat kunnen afkoelen. Bovendien is het logisch dat de AEX corrigeert als Amerika onderuitgaat.Grafiek 4
Dow Jones, Candlestick daggrafiek:

De Nasdaq Composite was al eerder een bron van zorg. Nu lijkt de Dow Jones ook te gaan corrigeren. Deze is gisteravond afgeketst op de bovenkant van de dalende vlagformatie en het ligt nu voor de hand dat deze verder gaat corrigeren. De Dow Jones heeft allereerst steun op de steunlijn van het zeer korte termijn uptrendkanaal nu rond 10240. Daaronder heeft deze belangrijke steun op 10204 en daaronder op 10074. Zolang de correctie niet verder doorzet dan 10074, bestaat er een kans op een hervatting van de zeer korte termijn uptrend, zodat de Dow Jones boven de 10363 mogelijk uit de dalende trend kan breken. We wachten de correctie maar even af.Grafiek 4
AEX, Candlestick daggrafiek:

De AEX sloot gisteren twee dagen, maar nog geen 3 % boven de weerstand op 330,8. Daarmee was de uitbraak nog niet valide. Met een daling van ruim 1 % is de AEX toch weer onder de weerstand beland. We verwachten dat de daling van de AEX nu opgevangen wordt door de opgevulde gap tussen 325,9 en 321,9, waarna de AEX opnieuw een aanval zal doen op de weerstand op 330,8. Het zou getuigen van kracht wanneer de AEX al weet op te veren van de bovenkant van de gap, dus rond 326. Breekt deze daarna alsnog door de weerstand op 330,8 heen, dan wordt een W-formatie afgerond met als koersdoel 330,8-(330,8-307,3)= 354,3. Echter zo ver zal het herstel in eerste instantie zeker niet reiken, omdat de AEX rond 341-342 de bovenkant van het uptrendkanaal aantikt. Dus een koersdoel van 342 is voorlopig het hoogst haalbare. De huidige correctie viel overigens te verwachten, aangezien volgens de 14-daagse RSI de AEX duidelijk overbought is en we bovendien topvorming in zowel de 14-daagse RSI als het 10-daags momentum zien. De indicatoren kunnen nu afkoelen, zeker als de correctie een paar dagen aanhoudt. We verwachten daarna opnieuw herstel. Daarom is het innemen van shortposities (nog) niet verstandig. Van de AEX zijn vooral de financials ABN-AMRO, Fortis en ING interessant, aangezien deze alledrie uitgebroken zijn.

Wanneer u een abonnement op ons programma StockVision en een abonnement op onze (AEX+Europa)-nieuwsbrief, krijgt u iedere dag aan- en verkoopadviezen. Een voorbeeld is Midkapfonds Randstad, dat we al een tijd volgen. Deze is dit jaar al 40 % gestegen.


Grafiek 4
Randstad, Point and Figure daggrafiek

Randstad is deze week fors door de weerstand op 25,50 gebroken. Probeer liefst pas te kopen na een correctie met als koersdoel 30. I.p.v. aandelen kunt u ook bijv. de call maart 26 nu 2,60 kopen.

DISCLAIMER: Bovenstaand stemmingsbeeld is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Echter StockVision accepteert op geen enkele wijze verantwoordelijkheid voor door u mogelijk op onze adviezen gebaseerde aan- en verkoopbeslissingen!