Stemmingsbeeld
Donderdag 13-5-04 10.30 u ochtendbericht

Ga naar homepage StockVisionGrafiek 4
Euro-dollar, Candlestick daggrafiek:

Neurotische rente-angst

De euro (118,73) heeft na aanvankelijk fors herstel tot de oude weerstand op 1,2181 dollar de dalende trend weer ter hand genomen en bivakkeert momenteel boven de steun op 1,1786 euro. Daaronder bestaat er kans op een verdere verzwakking van de euro en dus stijging van de dollar, wat positief is voor dollargevoelige beurzen als de AEX.

Grafiek 4
Nasdaq Composite, Candlestick daggrafiek:

De Nasdaq (1926) wist dinsdag fors op te veren tot de zeer korte termijn dalende weerstandslijn en mede op grond van de indicatoren verwachtten wij een opwaartse uitbraak. Het mocht echter niet zo zijn en de Nasdaq stortte gisteren met 2,5 % onderuit naar 1879, maar werkte in de laatste uurtjes de verliezen nagenoeg weer weg. Daarbij werd dus een grote doji-hamer gevormd, die erop wijst dat de Nasdaq weer zou kunnen opveren of niet?? Gezien het feit dat dit patroon echter precies op de dalende weerstandslijn gevormd is, zou we dit patroon even goed als een hanging man kunnen betitelen, zodat dit juist een nieuwe daling aankondigt. We weten het niet, de strijd is dus onbeslist. We kunnen alleen zeggen dat de steun op 1897 gisteren zijn werk weer heeft gedaan.
Het 10-daags momentum bodemt uit en het 14-daagse RSI probeert ook te bodemen en geeft aan dat de Nasdaq oversold is. Al met al opnieuw erop wijzend dat de Nasdaq rijp is voor technisch herstel. Dit wordt echter niet ondersteund door de futures, die momenteel licht in de min staan. We vertrouwen de zaak niet. We wachten maar af tot de Nasdaq richting kiest.
Breekt de Nasdaq boven de zeer korte termijn dalende weerstandslijn nu rond 1918 uit, dan kan deze op weg naar de weerstand op 1992-2000. Pas daarboven is deze uit de gevarenzone. Gaat de Nasdaq echter opnieuw onderuit en belandt deze alsnog onder de 1897 en zelfs onder de steun van gisteren op 1879 dan moeten we rekening houden met een verdere forse daling naar mogelijk 1740.


Grafiek 4
AEX, Candlestick daggrafiek:

De AEX is gisteren door de steun op 328,4 gezakt en daarmee uit het middellange termijn uptrendkanaal gebroken. Het daarbij gevormde patroon is een bearish opslokpatroon dat een verdere daling voorspelt. Vandaag veert de AEX (329,11) op tot boven de steun op 328,4 en keert precies terug tot de onderkant van het uptrendkanaal. Zet de stijging vandaag niet verder door dan is dit slechts een pullback geweest, waarna de daling vervolgd wordt. Mocht de AEX echter verder weten op te veren dan ontmoet deze binnenkort de neerwaartse gap tussen 338,0 en 331,9, welke als een zware weerstand zal fungeren. Pas boven deze gap dus boven de 338 komt de AEX pas in rustiger vaarwater. Pas boven de 344-346 beschouwen we de AEX uit de gevarenzone. We wachten vandaag de grillen van USA maar af, want de AEX is toch louter trendvolger.

Wanneer u een abonnement op ons programma StockVision met USA neemt en/of een abonnement op onze (AEX+Europa)-nieuwsbrief, krijgt u bovendien 1-2 maandelijks een USA gerichte nieuwsbrief. Daar zijn naast korte termijn kanshebbers ook zeer goede lange termijn fondsen. Wij houden al meer dan 2 jaar een mix bij van een 10-tal fondsen, die over een periode van 5 jaar zeer goed presteren.


Grafiek 4
Rendement lange termijn USA fondsen

Bovenstaand ziet u het resultaat vanaf 1 jan 2004 t/m 12 mei 2004. Dit bedraagt maar liefst 18,1 %, vergelijk dat met een rendement van de AEX van - 3,5 %. Op de workshop van 7 april zijn we hier onlangs op ingegaan. Wilt u de workshopsheets van deze workshop nog eens nalezen, zie dan workshop 7 april 2004.. Wilt u een recent verschenen USA-nieuwsbrief nog eens nalezen, zie dan deze nieuwsbrief in Word of als Acrobat Reader bestand.

DISCLAIMER: Bovenstaand stemmingsbeeld is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Echter StockVision accepteert op geen enkele wijze verantwoordelijkheid voor door u mogelijk op onze adviezen gebaseerde aan- en verkoopbeslissingen!