Stemmingsbeeld
Donderdag 15-04-04 14.00 u middagbericht

Ga naar homepage StockVisionGrafiek 4
Nasdaq Composite, Candlestick daggrafiek:

Stilte voor de volgende storm?

De Nasdaq onderging deze week een forse correctie. Met de daling tov de laatste top op 2079 naar het dieptepunt gisteren op 2014 zijn in totaal 65 punten gemoeid. Het recente herstel vanaf de bodem op 1897 naar 2079 bedroeg eerder maar liefst 182 punten. Dus de correctie betreft zo'n 35,7 % van de eerdere stijging en voldoet daarmee nagenoeg aan het 1e Fibonacci-retracementniveau van 38,2 %. Als het hierbij blijft hebben we te maken met een ideale correctie binnen de recente uptrend, hetgeen zou betekenen dat we weer verder omhoog kunnen. Hiervoor spreekt ook het feit dat de opwaartse gap tussen 2015 en 2046 nu opgevuld is, zodat deze weer kan fungeren als een springplank voor een verdere stijging.
Toch zien de indicatoren er niet geweldig uit. Het 10-daags momentum zit weer bijna op de 0-lijn, het 14-daags RSI wijst erop dat de Nasdaq nog steeds overbought is. De DMI tenslotte laat zien dat de verkooplijn (rood) de kooplijn opwaarts dreigt te kruizen, waardoor als de trend onveranderd doorzet er binnenkort een verkoopsignaal kan optreden, maar zover is het nog niet.
Het beeld is dus niet duidelijk. Wij houden het erop dat de Nasdaq uitgedaald is en nu opnieuw gaat consolideren tussen 2015 en 2079. We sluiten niet uit dat de Nasdaq daarna alsnog opwaarts uitbreekt met als eerste koersdoel 2154.

Grafiek 4
AEX, Candlestick daggrafiek:

De AEX is gisteren met een neerwaartse gap tussen 353,3 en 350,8 onderuit gegaan en dat leek in eerste instantie nogal negatief. Echter op het eind van de dag veerde de AEX weer krachtig op, waarbij een hamer gevormd werd. Deze voorspelde verder herstel, wat vandaag althans intraday bevestigd wordt met de vorming van een kleine witte kaars. Het lijkt erop dat de AEX gisteren een hogere bodem op 346 gevormd heeft, hetgeen zou pleiten voor een hernieuwde stijging. Met de aanvankelijke daling van vandaag zagen we weer een iets hogere bodem gevormd en wel nu op 348, waardoor een nieuwe nog prille zeer korte termijn stijgende steunlijn (lichtgroen) vorm krijgt. Eerste richtpunt is de bovenkant van de gap op 353,3 en daarboven de recente weerstand op 354,9. Bij doorbraak daarboven ontstaat een koersdoel van 363-366.
Net als bij de Nasdaq zien de indicatoren er minder sterk uit, aangezien momentum weer bijna op 0-lijn zit, de RSI overbouhgt is en de DMI een verkoopsignaal lijkt te gaan geven. Wij houden echter vast aan een gematigd positief scenario en gaan er vanuit dat de AEX opnieuw een aanval gaat doen op de weerstand op zeg 355, waarna de bandbreedte van de consolidatie verlegd wordt naar 350-366. We wachten maar even af wat Amerika vandaag gaat doen. We zijn immers toch trendvolger.

Wanneer u een abonnement op ons programma StockVision met USA neemt en/of een abonnement op onze (AEX+Europa)-nieuwsbrief, krijgt u bovendien 1-2 maandelijks een USA gerichte nieuwsbrief. Daar zijn naast korte termijn kanshebbers ook zeer goede lange termijn fondsen. Wij hebben al meer dan 2 jaar een mix bij van een 10-tal fondsen, die over een periode van 5 jaar zeer goed presteren.Grafiek 4
Rendement lange termijn USA fondsen

Bovenstaand ziet u het resultaat vanaf 1 jan 2004 t/m 6 jan 2004. Dit bedraagt maar liefst 25,9 %, vergelijk dat een met een rendement van de AEX van 4,3 %. Op de workshop van 7 april zijn we hier onlangs op ingegaan. Wilt u de workshopsheets van deze workshop nog eens nalezen, zie dan workshop 7 april 2004.

DISCLAIMER: Bovenstaand stemmingsbeeld is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Echter StockVision accepteert op geen enkele wijze verantwoordelijkheid voor door u mogelijk op onze adviezen gebaseerde aan- en verkoopbeslissingen!