Stemmingsbeeld
Woensdag 17 maart 2004 11.30 u ochtendbericht

Ga naar homepage StockVisionGrafiek 4
Nasdaq Composite, Candlestick daggrafiek:

Gaat AEX cruciale steun op 344 terugtesten?

De Nasdaq vond gisteren steun op de onderkant van de dalende vlagformatie en wist van daaruit weer iets op te veren. Echt overtuigend is het allemaal nog niet. Wel is er een hamer gevormd, welke tesamen met bodemvorming in de RSI zo langzamerhand wel een technische rebound voor de Nasdaq voorspelt. Deze zou daarbij kunnen opveren tot de eerder doorbroken steun op 1992. Het herstel zou zelfs kunnen reiken naar de bovenkant van de dalende vlagformatie nu rond 2040. We zouden overigens al tevreden zijn wanneer de Nasdaq weet te herstellen boven de psychologische weerstand op 2000. Vooralsnog zit de Nasdaq in een downtrend en is het wachten tot deze omkeert.

Grafiek 4
AEX, Candlestick daggrafiek:

Net als de Nasdaq is de AEX toe aan een forse zij het vooralsnog technische rebound. Daarvoor spreekt het volgende:

1) De RSI geeft aan dat de AEX zwaar oversold is.
2) De AEX is net boven het 200 daags Moving Average (MA-200) nu rond 330 opgeveerd. In het afgelopen jaar wist het MA-200 meermaals succesvol steun te verlenen, zowel bij de AEX als de individuele aandelen.
3) De AEX heeft een hamer, welke wijst op bodemvorming in de AEX met de kans op fors opveren.
4) De AEX heeft vandaag de hamer van gisteren bevestigd met de vorming van een opwaartse gap tussen 338,5 en 339,9.
5) De AEX heeft een neerwaartse wigformatie gevormd, welke vaak leidt tot een opwaartse uitbraak.

Bovendien staan de Amerikaanse futures aanzienlijk in de plus en dat is positief. De AEX zou kunnen opveren tot de eerder doorbroken steun op 344,3 en daarop alsnog afketsen. Is er veel kracht in de markt dan herstelt de AEX mogelijk zelfs tot de gap tussen 353,6 en 350,2 (gap 2). Weet de AEX zelfs daarboven te herstellen, dus boven de 353,6, dan keert de AEX succesvol terug binnen het uptrendkanaal, maar zover is het nog lang niet.
Overigens bevindt de AEX zich vandaag voor de derde dag onder de cruciale steun op 344, maar weet deze vandaag alsnog weer daarboven te sluiten, dan was de eerdere steundoorbraak vals, want dan is de 3-regel voor stoploss niet gehaald. De 3-regel luidt dat een steun/stoploss pas succesvol doorbroken is als deze 3 dagen en/of 3 % doorbroken is. Bij een valse steundoorbraak volgt vaak een katapulteffect de andere kant op, m.a.w. fors herstel voor de AEX. Ik vrees echter dat dit op dit moment wel erg wishfull thinking is en dus uiterst voorbarig, maar ja niet menselijks is ondergetekende vreemd. We wachten het maar even af. Vooralsnog is het herstel vandaag nog magertjes gezien de eerdere forse daling.

Wanneer u een abonnement op ons programma StockVision neemt plus een abonnement op onze (AEX+Europa)-nieuwsbrief kijgt u aan het eind van iedere beursdag automatisch aan-, verkoop- of winstnemingsadviezen, zoals onderstaand het koopadvies voor Versatel.Grafiek 4
Versatel, Cabdlestick daggrafiek

In de nieuwsbrief van 14 maart jl. schreven wij over Verstal:
Versatel (1.99) had te lijden onder verkoop 10% belang John de Mol. Is fors opgeveerd op de stoploss op 1,80. Koop speculatief met als koersdoel 2,40-3,00. Ligt nu op de steun te dobberen. Gezien nakend herstel Nasdaq en ingezette rebound AEX verwachten wij verder herstel. Koop met als eerste koersdoel 2,40, bijna 20 % hoger dan nu.

DISCLAIMER: Bovenstaand stemmingsbeeld is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Echter StockVision accepteert op geen enkele wijze verantwoordelijkheid voor door u mogelijk op onze adviezen gebaseerde aan- en verkoopbeslissingen!