Stemmingsbeeld
Dinsdag 24-02-04 10.30 u ochtendbericht

Ga naar homepage StockVisionGrafiek 4
Nasdaq Composite, Candlestick daggrafiek:

Correctie Nasdaq zet aan tot winstnemingen

In de nieuwsbrief van afgelopen weekend spraken wij onze bezorgheid uit over de Nasdaq en wij schreven dan ook in de samenvatting het volgende:

Nu de AEX erin geslaagd is om 3 dagen boven de weerstand op 361 te sluiten, lijken alle signalen op groen te staan. Echter de opnieuw ingezette correctie van Wallstreet dreigt roet in het eten te gooien. Vooral de situatie van de Nasdaq is zorgelijk, nu deze na een forse daling op de rand van het middellange termijn stijgend trendkanaal balanceert. Breekt deze neerwaarts uit, dan resteren nog belangrijke steunen op 2000 en 1950, maar daaronder moeten we rekening houden met een forse correctie, die ook de AEX niet onberoerd zal laten. Zo ver is het echter nog niet, want mogelijk hebben marketmakers de Nasdaq gedrukt i.v.m. expiratiebelangen. Bovendien ligt de Nasdaq nu wederom op het 50-daags Moving Average, dat de laatste 11 maanden telkenmale iedere correctie succesvol wist op te vangen. Wel maant dit alles ons om vooral begin volgende week voorzichtig te zijn. We raden u dan ook aan om voor de zekerheid hier en daar winst te nemen. .

We hebben vervolgens onze klanten vooral winst laten nemen op een aantal technologie-aandelen als bijv. Exact, LogicaCMG en Philips.
Kijken we naar bovenstaande grafiek van de Nasdaq, dan zien we onze eerdere reden voor zorg, namelijk het bearish opslokpatroon, besproken in onze nieuwsbrief, dat een verdere forse daling voorspelde. Onze zorg werd gisteren bewaarheid toen de Nasdaq uit het middellange termijn uptrend kanaal brak en ook door het 50-daags Moving Average (MA-50) zakte. Wel is positief dat de Nasdaq gisteren vooralsnog steun vond op het eerdere uitbraakpunt en nu steun op 2001. Het is te hopen dat deze steun houdt en de Nasdaq alsnog zoals eerder weer weet terug te keren boven het 50-daags Moving Average. Zo niet dan kan de Nasdaq volgens de Point and Figure daggrafiek nog steun vinden op 1950-1975. Houdt deze steun niet, dan kunnen we onze borst wel nat maken, maar zover is het nog lang niet. Gezien de eerdere rally van de Nasdaq valt de huidige correctie van 7% t.o.v. de top nog mee, zeker wanneer we in ons achterhoofd rekening houden met het feit dat een gezonde correctie tussen de 10 en 20 % bedraagt. Dus stopt de correctie van de Nasdaq rond 1950, dan bedraagt de correctie nog maar 10 % t.o.v. de top rond 2150.

We kunnen ons voorstellen dat u onzeker wordt van de huidige maar zeker gezonde correctie. We willen u daarom eenmalig in de gelegenheid stellen om onze meest recente nieuwsbrief van afgelopen zondag ter beschikking te bestellen, zie in Word of in Acrobat Reader van de nieuwsbrief bekijken.Grafiek 4
AEX, Candlestick daggrafiek:

De AEX ketste vrijdag af op de weerstand op 365,9 en belandde met de correctie van gisteren weer onder de weerstand op 360,9. Vandaag zet de correctie duidelijk door en moeten we concluderen dat de eerdere uitbraak van de AEX door de weerstand op 360,9 vooralsnog een valse uitbraak was. Toch is de korte termijn uptrend nog intact, zolang de AEX niet onder de korte termijn stijgende steunlijn nu rond 356 zakt. Mocht de Nasdaq vandaag weer een technische rebound laten zien, hetgeen gezien de forse daling bijna onvermijdelijk is, dan verwacht ik dat de steun op 356 houdt en de AEX binnen de uptrend alsnog op weg gaat naar de weerstand op 360,9-365,9. In dat geval biedt dan de huidige correctie mooie instapkansen, maar we wachten wel af tot de Nasdaq duidelijk bodemt.


Wanneer u een abonnement op ons programma StockVision neemt plus een abonnement op onze (AEX+Europa)-nieuwsbrief kijgt u aan het eind van iedere beursdag automatisch aan-, verkoop- of winstnemingsadviezen.


Grafiek 4
Performance-overzicht van onze Nederlandse nieuwsbrieffondsen vanaf 1 jan 2004.


Bovenstaand ziet u een rendementsoverzicht van de top 30 van onze Nederlandse nieuwsbrieffondsen sinds 1 jan 2004. U ziet dat al deze fondsen beter presteren dan de graadmeter AEX.

DISCLAIMER: Bovenstaand stemmingsbeeld is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Echter StockVision accepteert op geen enkele wijze verantwoordelijkheid voor door u mogelijk op onze adviezen gebaseerde aan- en verkoopbeslissingen!