Stemmingsbeeld
Donderdag 27-5-04 9.30 u ochtendbericht

Ga naar homepage StockVisionGrafiek 4
Euro-dollar, Candlestick daggrafiek:

Olieprijzen stabiliseren, maar de opnieuw dalende dollar kan beursherstel alsnog temperen

We zien dat de euro uit het dalend trendkanaal gebroken is en een W-formatie gevormd heeft. De euro nadert met een nieuwe stijging van 0,6 % vandaag de weerstand op 1,2181 euro. Daarboven ontstaat een koersdoel van 1,2391 tot 1,12576 dollar. Mocht de euro daadwerkelijk uitbreken, dan kan deze dus fors omhoog en gaat de dollar dus weer omlaag. Een dalende dollar is duidelijk ongunstig voor dollargevoelige beurzen als de AEX>


Grafiek 4
Nasdaq Composite, Candlestick daggrafiek:

De Nasdaq is uit het korte termijn dalend trendkanaal gebroken en kan nu op weg naar de oude steun en nu weerstand op 1992. Daarboven is de Nasdaq pas uit de gevarenzone. De fel stijgende zeer korte termijn stijgende steunlijn onderstreept de kracht van het technisch herstel, wat overigens meestal het geval is. De indicatoren geven allemaal het sein voor een verdere stijging. Het 10-daags momentum en de 14-daagse DMI geven beiden een koopsignaal. De 14-daags RSI is uitgebodemd en heeft nog voldoende ruimte voor een stijging voordat de Nasdaq oversold is.
De Nasdaq kan dus verder omhoog, maar ontmoet zware weerstand op 1992 en 2000. Pas boven de bovenkant van de zwarte dalende vlagformatie nu rond 2025 breekt de Nasdaq uit de dalende trend en kan deze verder omhoog.


Grafiek 4
AEX, Candlestick daggrafiek:

Laten we voorop stellen dat de AEX geen zelfstandige koers vaart, maar zich volledig laat beinvloeden door de grillen van WallStreet. WallStreet heeft de weg weer omhoog ingeslagen, dus hobbelen wij er weer achter aan, waarbij de AEX vandaag zich blijkbaar even niets aantrekt van de fors dalende dollar. De recente uptrend is nog al fel, hetgeen we kunnen afleiden uit de steile zeer korte termijn uptrend. De AEX ontmoet vandaag waarschijnlijk de bovenkant van de neerwaartse gap tussen 338,0 en 331,9 (gap 1), welke wel eens als een zware weerstand zou kunnen fungeren. Het 10-daags momentum en de 14-daagse DMI geven beiden een koopsignaal, terwijl de 14-daagse RSI uitgebodemd is en voldoende ruimte heeft om een verdere stijging toe te laten. Daarmee is de kans dat de AEX dus boven de gap weet te herstellen behoorlijk toegenomen. Slaagt de AEX er inderdaad in om hierboven, dus boven de 338 te sluiten, dan is deze uit de gevarenzone en kunnen we er langzamerhand op vertrouwen dat de huidige bodemvorming doorzet. We kunnen dan ook weer voorzichtig instappen. Pas boven de 344-346 kunnen we de remmen loslaten en weer vol instappen met als koersdoel 366, mogelijk op termijn alsnog 400.
Wel maken de eerdere heftige reacties op eerst de rente en daarna weer de stijgende olieprijs mij enigsins wantrouwig, maar ja de markt heeft altijd gelijk. We wachten vandaag de grillen van USA maar weer eens af, want de AEX is toch louter trendvolger.

Wanneer u een abonnement op ons programma StockVision met USA neemt en/of een abonnement op onze (AEX+Europa)-nieuwsbrief, krijgt u bovendien 1-2 maandelijks een USA gerichte nieuwsbrief. Daar zijn naast korte termijn kanshebbers ook zeer goede lange termijn fondsen. Wij houden al meer dan 2 jaar een mix bij van een 10-tal fondsen, die over een periode van 5 jaar zeer goed presteren.


Grafiek 4
Rendement lange termijn USA fondsen

Bovenstaand ziet u het resultaat vanaf 1 jan 2004 t/m 26 mei 2004. Dit bedraagt maar liefst 21,3 %, vergelijk dat met een rendement van de AEX van - 0,9 %. Op de workshop van 7 april zijn we hier onlangs op ingegaan. Wilt u de workshopsheets van deze workshop nog eens nalezen, zie dan workshop 7 april 2004.. Wilt u een recent verschenen USA-nieuwsbrief nog eens nalezen, zie dan deze nieuwsbrief in Word of als Acrobat Reader bestand.

DISCLAIMER: Bovenstaand stemmingsbeeld is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Echter StockVision accepteert op geen enkele wijze verantwoordelijkheid voor door u mogelijk op onze adviezen gebaseerde aan- en verkoopbeslissingen!