Stemmingsbeeld
Donderdag 28-10-04 10.15 u ochtendbericht

Ga naar homepage StockVisionGrafiek 4
Olieprijs, Candlestick daggrafiek:

AEX vecht terug op dalende olieprijs

In de nieuwsbrief van afgelopen weekend spraken wij de hoop uit dat de neergang van de beurzen (tijdelijk) gestopt zou kunnen worden door een fors dalende olieprijs. Aanleiding was het feit dat bij de 14-daagse DMI de ADX met een waarde van 40 bijzonder hoog was en net als eind augustus jl. een top leek te vormen, zodat een correctie zeker niet uit te sluiten viel. Dit beeld werd bovendien bevestigd door topvorming in zowel het 10-daags momentum als de 14-daagse RSI, hetgeen dus ook al pleitte voor een correctie. De correctie zette dinsdag in en heeft inmiddels geleid tot een daling van de olieprijs deze week van zo'n 6 %. Koersdoel voor de olieprijs is nu de eerdere weerstand en nu steun op 49,40 dollar.
De vraag is nu of de correctie, zoals eerder maar van korte duur is of meer duurzaam. Het feit dat de DMI- (rode lijn) de DMI+ (groen) onder een scherpe hoek opwaarts lijkt te gaan kruizen, leidt binnenkort tot een actief verkoopsignaal van de olie, zodat de daling nog wel even door kan zetten en daarmee de beurzen lucht geeft.
Grafiek 4
Euro-dollar, Candlestick daggrafiek:

De Euro is maandag met een opwaartse gap tussen 1,2640 en 1,2720 dollar uit het stijgend trendkanaal gebroken, waarmee de stijgende trend leek te versnellen. De stijging zet vooralsnog niet door en het lijkt er dan ook op dat de euro eerst de eerder gevormde gap gaat opvullen alvorens verder te stijgen. Belandt de euro echter onder de onderkant van de opwaartse gap tussen 1,2640 en 1,2720, dan bestaat de kans op een verdere correctie.
Vooralsnog lijkt de AEX zich weinig aan te trekken van de hoge euro, maar kijkt des te meer naar de nu fors dalende olieprijs.


Grafiek 4
AEX, Candlestick daggrafiek:

De AEX (331,06) maakt er momenteel nog steeds een potje van. De ene dag met een gap omlaag, de andere dag weer met een gap omhoog. De AEX verwordt daarmee tot een gatenkaas en is daarmee moeilijk voorspelbaar. Maandag ging de AEX met een grote neerwaartse gap tussen 326,8 en 322,6 (gap 1) onderuit en bereikte een laagste koers op 320,4 en vormde daarmee dus een lagere bodem. Echter middels twee doji-hamers wist de AEX gisteren weer krachtig op te veren en weer boven gap 1 te herstellen en daarmee tevens door de zeer korte termijn dalende weerstandslijn te breken en dat is positief. Door het krachtige herstel op Wallstreet en de verder dalende olieprijs, wist de AEX vandaag opnieuw met een opwaartse gap tussen 327,7 en 329,8 (gap 1) te openen en dat smaakt naar meer. Probleem is echter dat de AEX nu aanloopt tegen de eerder neerwaarts doorbroken korte termijn stijgende steunlijn nu rond 332 en het is niet de verwachting dat deze steunlijn gemakkelijk overwonnen kan worden. Ketst de AEX af dan was dit mogelijk slechts het terugtesten van de steunlijn, waarna de daling opnieuw kan inzetten. De daling kan echter vooralsnog beperkt blijven, omdat de AEX de gevormde gap 2 kan gaan opvullen.
Rond 336 loopt een belangrijke horizontale weerstand, waarboven de AEX ook uit het dalende trendkanaal kan breken. We geloven pas echt in herstel van de AEX wanneer de weerstand op 339,4 uitgenomen wordt.

Wanneer u een abonnement op ons programma StockVision en een abonnement op onze (AEX+Europa)-nieuwsbrief, krijgt u iedere dag aan- en verkoopadviezen. Een voorbeeld is IHC Caland, die vorige week weer opnieuw uitgebroken is.


Grafiek 4
IH Caland, Point and Figure daggrafiek

We schreven in onze nieuwsbrief afgelopen weekend:
IHC Caland (44.91) is met 5,5 % stijging tegen de markt in opnieuw doorgebroken. Koop liefst na correctie met als koersdoel 50. Stoploss op 40.
Volgens de Candlestick daggrafiek lijkt correctie inmiddels achter de rug. Koop dus met als koersdoel 50.


DISCLAIMER: Bovenstaand stemmingsbeeld is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Echter StockVision accepteert op geen enkele wijze verantwoordelijkheid voor door u mogelijk op onze adviezen gebaseerde aan- en verkoopbeslissingen!