Stemmingsbeeld
Woensdag 31-03-04 20.00 u nabeursbericht

Wo 7 april workshop. Hoe via goede fondsselectie en/of opties toch te verdienen. Bovendien uitleg over gebruik indicatoren binnen StockVision (nieuw!). We nodigen u van harte uit, zie aanmelding verderop.

Ga naar homepage StockVisionGrafiek 4
Nasdaq Composite, Candlestick daggrafiek:

Herstel Nasdaq in cruciale fase beland!

Vanaf de bodem op 1897 is de Nasdaq in een rechte lijn precies hersteld tot boven de steun op 1992 en precies tot op de psychologische weerstand op 2000. Vandaag loopt het mogelijk koersopdrijvende effect van windowdressing als gevolg van het einde 1e kwartaal ten einde. De vraag is ketst de Nasdaq nu af of niet?
De lichte correctie van vandaag althans intraday om 20.00 u is slechts beperkt en de zeer korte termijn stijgende steunlijn (lichtgroen) is nagenoeg intact. Zet de correctie vandaag of morgen verder door, dan heeft deze een ideale pullback gevormd tot het eerdere steungebied 1992-2000, waarna de daling nu vervolgd kan worden binnen de dalende vlagformatie (rood). Weet de Nasdaq echter te herstellen boven de bovenkant van de dalende vlagformatie nu rond 2002, dan is de downtrend ten einde en kunnen we na een consolidatiefase tussen 2000 en 2150 op termijn een herstel van de uptrend verwachten.
De meeste technisch analisten verwachten nu een hervatting van de downtrend van de Nasdaq, maar ik ben daar nog niet van overtuigd. Zeker, ik sluit een correctie na de eerdere forse stijging niet uit, want dat is gezond. Via Fibonacci-retracement zou de Nasdaq dan 38,2 % van de eerdere beweging van 1897 naar 2002 kunnen corrigeren oftewel naar 1962. Echter zo die correctie al komt, verwacht ik desondanks een verder herstel van de Nasdaq en wel hierom:
1) Het 10-daags momentum is door de 0-lijn gegaan en geeft een koopsignaal.
2) Het 14-daags RSI is uitgebodemd en wijst erop dat er meer kopers naar de markt komen.
3) Het 14-daags DMI staat op het punt een koopsignaal te geven wanneer de groene lijn de rode lijn opwaarts kruist, maar er is nog wel een kans dat deze toch op elkaar afketsen, waardoor een koopsignaal vooralsnog achterwege blijft.
Dit alles resumerende, verwachten wij dat de Nasdaq desnoods na een beperkte correctie verder weet te herstellen tot boven de dalende vlagformatie, waarmee de downtrend dan ten einde komt en waarschijnlijk een nieuwe consolidatiefase start tussen 2000 en 2150.
Bovenstaande indicatoren (momentum, RSI en DMI/ADX) worden in april binnen ons programma StockVision geintroduceerd. Op de komende workshop van 7 april wordt een nadere uitleg over deze indicatoren gegeven, zie voor aanmelding verderop.

Grafiek 4
AEX, Candlestick daggrafiek:

Net als de Nasdaq is de AEX in een rechte lijn hersteld van de bodem op 323,4 naar maandag 341,20. Gisteren en vandaag volgde een beperkte correctie, waarbij vandaag de zeer korte termijn stijgende steunlijn licht doorbroken is. Met een hoogste koers vandaag van 342,64 is de eerder doorbroken cruciale steun op 344 nagenoeg gehaald en met een slotkoers van 338,87 lijkt het voor de hand te liggen dat de AEX afketst op de steun op 344 en de daling opnieuw vervolgt. Toch vind ik de correctie daarvoor nog veel te beperkt en ik sluit dan ook hogere koersen voor de AEX niet uit, wat ondersteund wordt door de indicatoren. Wat geven de indicatoren aan?:
1) Het 10-daags momentum ketst licht af op de 0-lijn, daarmee aangevend dat de zeer korte termijn uptrend van de AEX wat aan kracht verliest.
2) Het 14-daags RSI is uitgebodemd en wijst erop dat er meer kopers naar de markt komen.
3) het 14-daags DMI geeft nog geen koopsignaal, maar wel zien we dat de groene kooplijn de verkooplijn gaat naderen. Zet deze trend door, dan ontstaat op korte termijn een hernieuwd koopsignaal voor de AEX, maar zover is het dus duidelijk nog niet.
We zijn dus afhankelijk van WallStreet en aangezien daar de correctie tot nu toe om 20.00 u zeer beperkt blijft, geef ik de AEX het voordeel van de twijfel. Mocht Amerika vanavond verder dalen, dan heeft dit natuurlijk een negatieve invloed op de AEX, maar ook dan mag de AEX nog uiterlijk terug tot de bovenkant van de opgevulde gap 3, dus 336,2, zolang deze daarna maar weer opveert en aldus een hogere bodem vormt.
Laten we hopen dat de werkeloosheidscijfers in Amerika vrijdagmiddag meevallen. Dan zou de forse correctieve fase wel eens voorbij kunnen zijn en kunnen we ons opmaken voor verder herstel. Wellicht is echter de wens de vader van de gedachte. We wachten het maar af. Keert de AEX duurzaam terug boven de steun op 344-348, dan verdient het aanbeveling om een herstelportefeuille op te zetten, waarin fallen angels als bijv. Getronics en LogicaCMG forse kans op herstel maken, zie stemmingsbeeld van gisteren mbt Getronics. Dit zullen we dan begeleiden binnen onze nieuwsbrief.

Wanneer u een abonnement op ons programma StockVision neemt plus een abonnement op onze (AEX+Europa)-nieuwsbrief kijgt u aan het eind van iedere beursdag automatisch aan-, verkoop- of winstnemingsadviezen, zoals onderstaand het koopadvies voor Imtech.Grafiek 4
Imtech, Point and Figure daggrafiek

In de nieuwsbrief van 26 maart jl. schreven wij over Imtech:
Imtech (22.16) door weerstand op 22,maar wacht met kopen tot voldaan aan 3-regel.Koersdoel 26-29,5. Stoploss op 19,5. Is met 5% stijging deze week opnieuw doorgebroken. Koop zo mogelijk na correctie met als koersdoel 26-29,50.

DISCLAIMER: Bovenstaand stemmingsbeeld is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Echter StockVision accepteert op geen enkele wijze verantwoordelijkheid voor door u mogelijk op onze adviezen gebaseerde aan- en verkoopbeslissingen!