Technical sheet

Doorrollen van langlopende gekochte call-opties 

Doorrollen van langlopende gekochte callopties

Beleggers kiezen vaak voor het beleggen in langlopende callopties, aangezien de investering dan veel lager uitvalt t.o.v. aandelen. Langlopende callopties zijn meerjarige callopties, welke in Nederland de afloopmaand oktober kennen, bijv. Philips c okt 04 40, ING c okt 05 80. Bij de aanschaf van langlopende callopties kunt u de hoeveelheid lucht (agio) in de opties berekenen en op grond daarvan uw keuze bepalen. Gemakkelijker is het echter om te kiezen voor een meerjarige calloptie met een resterende looptijd van 3-5 jaar, welke net 'in the money' of 'at the money' is. Het voordeel is dan dat de investering relatief laag is, terwijl u er toch op kunt schrijven.

Opwaarts doorrollen

Wanneer het onderliggende aandeel verder stijgt, wordt de intrinsieke waarde van de langlopende calloptie steeds groter, m.a.w. de langlopende calloptie wordt "deep in the money'. Nadeel is dat daarbij de hoeveelheid lucht (agio) eruit loopt en de langlopende calloptie daardoor minder hard in waarde stijgt. Daarom geldt dat u de langlopende callopties opwaarts moet doorrollen als de koers van het onderliggende aandeel 20 % boven de waarde van de uitoefenprijs noteert. U verkoopt dan de langlopende calloptie met winst en koop meteen een langlopende calloptie terug met een hogere uitoefenprijs, welke net 'in the money' of 'at the money' is met wederom een resterende looptijd van 3-5 jaar.

Voorbeeld: ING noteerde eind sept 2000 een koers van ca. 72. Op dat moment kocht men bijv. de ING c okt 04 70 op ca. 16,50. Deze optie had toen nog een looptijd van ruim 4 jaar en was net 'in the money', namelijk 2 euro. ING begon daarna aan een uptrend en noteerde begin dec 2000 een koers van ca 85. De ING c okt 04 70 noteerde toen ca. 26. Aangezien de koers van het aandeel inmiddels 20 % boven de uitoefenprijs van 70 noteerde, kon men toen gaan doorrollen. De ING c okt 04 werd verkocht met ca 950 euro winst. Vervolgens werd de langlopende calloptie ING okt 04 80 tegen een koers van ca. 20 teruggekocht.

Neerwaarts doorrollen

Wanneer het onderliggende aandeel gaat dalen, noteert op een gegeven moment de koers van het aandeel onder de uitoefenprijs van de langlopende calloptie en wordt de langlopende calloptie 'out of the money'. U krijgt dan problemen met het schrijven van 'at the money' callopties. Immers u mag niet onder de uitoefenprijs van de langlopende calloptie schrijven. U kunt dan nog wel callopties schrijven op de uitoefenprijs van de langlopende calloptie, maar op een gegeven moment is de ontvangen premie daarvoor niet meer interessant. Dan wordt het tijd om neerwaarts door te rollen. U verkoopt dan de huidige 'out of the money' langlopende calloptie en koopt dan een langlopende calloptie met een lagere uitoefenprijs terug, welke bij voorkeur iets 'in the money' is, zodat u hier weer een tijdje op kunt schrijven.

Voorbeeld: Philips noteerde eind sept 2000 een koers van 50. Op dat moment kocht men bijv. de Philips c okt 04 47,71 op ca 20. Men kon vervolgens in de maanden daarna een aantal malen schrijven langs de dalende weerstandslijn door op de dalende weerstandslijn callopties te verkopen en deze telkens op de steun terug te kopen. Dat zullen we hier nu niet uitwerken. Medio december 2000 noteerde Philips rond de belangrijke steun op 36,50. Men kon toen besluiten om bijv. de c april 37,50 op ca 4 te gaan schrijven, maar dat was niet mogelijk, aangezien de uitoefenprijs van 37,50 onder de uitoefenprijs van de langlopende calloptie namelijk 47,71 lag. Op dat moment is dan neerwaarts doorrollen noodzakelijk. Een mogelijkheid was toendertijd om de Philips c okt 04 47,71 te verkopen op ca. 10 en meteen de Philips c okt 04 32,64 op ca. 15 terug te kopen. M.a.w. door ca 500 euro bij te betalen, kon men op dat moment weer vrolijk verder gaan met schrijven.


DISCLAIMER: Bovenstaand technische document is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Echter StockVision accepteert op geen enkele wijze verantwoordelijkheid voor door u mogelijk op onze adviezen gebaseerde aan- en verkoopbeslissingen!